Home arrow Hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben: verkeerde voeding, overbelasting, medicijnen, slechte hoefverzorging, in de nageboorte blijven staan, trauma, ziekte, etc., waardoor de darmflora uit balans raakt. Darmflora sterft af, waardoor giffen vrijkomen, die een ontstekingreactie in de witte lijn veroorzaken.

Veel hiervan is te voorkomen. Eenmaal bevangen geweest, blijft een paard de rest van zijn leven gevoelig hiervoor.

Hoefbevangenheid kan in verschillende mate voorkomen. Sommige paarden hebben alleen zeer gevoelige zolen en kunnen nauwelijks blootvoets lopen. Dit is een hele lichte vorm van bevangenheid en kan veroorzaakt worden door te rijke voeding. Het is raadzaam om eens kritisch naar het dieet en de omvang van je paard te kijken.


Tips om hoefbevangenheid te voorkomen:


  1. Zorg ervoor dat paarden en met name pony’s niet te dik worden. Ten eerste worden deze paarden veel sneller gevoelig voor insuline-resistentie, met alle gevolgen van dien, ten tweede worden de hoeven en met name de witte lijn door het overgewicht extra zwaar belast.

  2. Voer paarden/pony’s die niet heel zwaar werken, zeer sober. Weinig suikers en eiwitten. Geen brood, brok, granen, appels, wortels, e.d., maar een ruim aanbod aan ruw voer als hooi en zorg voor een natuurlijke aanvoer van vitaminen en mineralen in de vorm van bijv. zeewier en brandnetel of iets dergelijks.

  3. Zorg ook hier dat de wei en daarmee het gras, goed wordt verzorgd. Slecht verzorgt gras bevat veel fructaan, een complexe suiker die de darmflora verstoort. Veel bevangen paarden worden op een kortgegraast weitje gezet, maar juist dit korte overbegraasde, dus slecht verzorgde gras, bevat ontzettend veel fructaan! Goed bemest, lang grofstengelig gras is veel gezonder en bevat nog maar weinig fructaan. Let op, want ook ‘s winters kan gras gevaarlijk hoge hoeveelheden fructaan bevatten.

  4. Bemest een paardenwei nooit met kunstmest!

  5. Geef het dier regelmatig beweging. Een paard is een bewegingsdier en heeft beweging nodig om gezond te blijven. Beweging zorgt er tevens voor dat de suikers worden verbruikt. Ook wanneer een paard bevangen is, heeft het baat bij beweging, natuurlijk afhankelijk van de ernst van de bevangenheid(vraag daarvoor advies aan uw dierenarts). Beweging=doorbloeding=genezing.

  6. Laat de voeten van het paard met regelmaat bekappen. Te lange voeten verzwakken de witte lijn. Zeker wanneer een paard al bevangen is, is een regelmatige bekapping om de 2 tot 4 weken bittere noodzaak.