Home arrow Zomereczeem
Zomereczeem
Zomereczeem of staart-en maneneczeem is een verzamelnaam geworden voor alle huidgerelateerde problemen, die gepaard gaan met jeuk. De jeuk wordt toegeschreven aan een allergische reactie op de beet van een mugje of de zwarte vlieg, die echter haar oorsprong vindt in de spijsvertering.


“70% van het immuunsysteem is aan het spijsverteringsstelsel gekoppeld. Hier wordt over tolerantie of allergie besloten. Als er niets mis is met het spijsverteringsapparaat, dan zijn allergieen een zeldzaamheid. Als het spijsverteringsstelsel niet wordt behandeld, dan is aan een allergie niets te doen”.

Uit: Allergieen behandelen van Dr. Harald Strossier.Tips voor een jeukvrij paard:


 1. Voer je paard zo sober en schoon mogelijk. Alle kunstmatige toevoegingen zijn een aanslag op het lichaam.

 2. Zorg voor een gezonde wei. Goed verzorgt gras is laag in suikergehaltes.

 3. Zorg voor een natuurlijke aanvoer van vitaminen en mineralen. Ook hiervoor geldt: kunstmatig geproduceerde vitaminen zijn een belasting voor het lichaam.

 4. Voer je paard zo min mogelijk suikers, denk aan melasse in brokken, zetmeel in granen en brood, fructose in appels, fructaan in gras, enzv.

 5. Voer het paard het hele jaar hooi bij, ook al staat het in de wei. Zo blijft de darmflora stabiel.

 6. Bemest de wei niet met kunstmest.

 7. Geef je paard regelmatig een reinigingskuur om zo overtollige afvalstoffen kwijt te raken of laat je paard afvallen. Veel afvalstoffen worden in vetweefsel opgeslagen en trekken zo insecten aan.

 8. Let op met ontwormen en enten, deze belasten het lichaam en verstoren de darmflora. Indien nodig, ent zoveel mogelijk in de winter en ontworm alleen wanneer nodig na wormonderzoek of met natuurproducten.

 9. Voer geen verzurende producten als kuilgras. Kuilgras kan hoge concentraties ammoniak bevatten, een gif en lokstof voor insecten.

 10. Ruim zoveel mogelijk de mest op uit de wei. De mest trekt insecten aan.

 11. Een gestresst paard kan gevoelig worden voor allergieen. Stress is niet altijd duidelijk waarneembaar, veel paarden lijden in stilte. Stress verlaagt de weerstand en het paard wordt zo gevoelig voor allerlei invloeden van buitenaf en het beinvloedt de spijsvertering nadelig.

 12. De lever is het afvalverwerkende orgaan. Wanneer de lever te zwaar wordt belast, zal het andere organen, zoals de longen en de huid, belasten met afvalstoffen. Ook grote hoeveelheden eiwitten kunnen de lever overmatig belasten.


De Stichting heeft veel ervaring met het bestrijden van zomereczeem en het op orde brengen van de wei, zodat deze weer begraasbaar wordt voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem of hoefbevangenheid. Door donateur te worden, kunt u gebruik maken van die kennis.
U kunt dan tevens het boek: “Zomereczeem opgelost met voeding” bij ons bestellen met 20% korting en diverse natuurproducten met 25% korting. Het loont om donateur te worden.

We verzorgen tevens lezingen, die u als donateur gratis mag bezoeken en workshops, waar u als donateur 10% korting op krijgt.